niedziela, 14 października 2012

Racuszki z cukrem pudrem



Składniki:

  • 3/4 szkl. letniego mleka
  • 3 g suchych drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 roztrzepane jajo
  • 220 g mąki pszennej
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Do miski wlać mleko, wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, wlać roztrzepane jajo i rozczyn drożdżowy, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Następnie do ciasta wsypać cukier waniliowy i roztopione masło, dokładnie wymieszać. Rozgrzać trochę oleju na patelni, smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Print