Składniki na 12 małych bułeczek:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml wody
- 4 łyżki oleju
Ponadto:
- 2 łyżki rozpuszczonej maragryny
- mak lub sezam do posypania (niekoniecznie)
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wymieszać. Wlać wodę i olej, wyrobić ciasto do momentu aż będzie gładkie i nie będzie się lepić do brzegów miski. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć miskę i wstawić do lodówki na 24 h.
Następnie blat oprószyć mąką, z ciasta uformować 12 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20 min. Przed pieczeniem posmarować rozpuszczoną margaryną, ewentualnie posypać makiem lub sezamem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 225°C przez 20 min.
Po upieczeniu ostudzić na kratce.
Smacznego!
7 komentarzy:
jakie rumiane!
Doskonałe :)
Wyglądają apetycznie! Dlatego też w ostatnim czasie zdecydowałam się na pieczenie swoich bułeczek w domku.. a nie 'sklepowe' ;-D
www.przysmakiewy.pl
jakie proste i mysle ze pyszne:)
Idealne!
Patrzę sobie na nie, patrzę... i w zasadzie tyle mogę ;] Wyglądaja super.
Baaardzo ładnie wyglądają! Prawie czuję zapach świeżych buleczek! ;)
Prześlij komentarz