sobota, 3 marca 2012

Pszenne bułeczki II


Składniki na 12 małych bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml wody
  • 4 łyżki oleju

Ponadto:
  • 2 łyżki rozpuszczonej maragryny
  • mak lub sezam do posypania (niekoniecznie)

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wymieszać. Wlać wodę i olej, wyrobić ciasto do momentu aż będzie gładkie i nie będzie się lepić do brzegów miski. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć miskę i wstawić do lodówki na 24 h.

Następnie blat oprószyć mąką, z ciasta uformować 12 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20 min. Przed pieczeniem posmarować rozpuszczoną margaryną, ewentualnie posypać makiem lub sezamem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 225°C przez 20 min.

Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Smacznego!



7 komentarzy:

Kaś pisze...

jakie rumiane!

Arvén pisze...

Doskonałe :)

Biedr_ona pisze...

Wyglądają apetycznie! Dlatego też w ostatnim czasie zdecydowałam się na pieczenie swoich bułeczek w domku.. a nie 'sklepowe' ;-D


www.przysmakiewy.pl

Dota Szymborska pisze...

jakie proste i mysle ze pyszne:)

Kamila pisze...

Idealne!

zjedz_mnie pisze...

Patrzę sobie na nie, patrzę... i w zasadzie tyle mogę ;] Wyglądaja super.

Smaczny Kąsek pisze...

Baaardzo ładnie wyglądają! Prawie czuję zapach świeżych buleczek! ;)

Print