Składniki na 15 placuszków:
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 250 g sera białego półtłustego
- 2 jaja
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru
- 250 ml jogurtu naturalnego
- olej do smażenia
- konfitura owocowa
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać, odstawić. Ser biały przełożyć do miseczki, dokładnie rozetrzeć.
Do osobnej miski wbić jaja, wsypać oba cukry, roztrzepać widelcem. Następnie wlać jogurt, wymieszać, po czym dodać ser biały, wymieszać do połączenia się składników. Ciągle mieszając do ciasta stopniowo dodawać mąkę, dokładnie wymieszać.
Do osobnej miski wbić jaja, wsypać oba cukry, roztrzepać widelcem. Następnie wlać jogurt, wymieszać, po czym dodać ser biały, wymieszać do połączenia się składników. Ciągle mieszając do ciasta stopniowo dodawać mąkę, dokładnie wymieszać.
Rozgrzać trochę oleju na patelni, łyżką nakładać ciasto na patelnię, formując placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placuszki podawać z konfiturą (w/g upodobania).