poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Tarta jagodowa

 

Składniki (na tartę o średnicy ok. 23 cm):

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru 
  • szczypta soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki

Masa śmietanowa:
  • 3 jaja
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 130 ml śmietany 30%
  • 80 g mąki pszennej

Ponadto:
  • 400 g jagód

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać masło i wlać śmietanę, wyrobić gładkie ciasto. Formę do tarty wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Następnie wylepić ciastem spód oraz brzeg formy - do ok. 1,5 cm wysokości. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C, piec ok. 20 min do lekkiego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.

W między czasie zrobić masę. Do wysokiej miski wbić jaja, wsypać cukier, zmiksować. Ciągle miksując stopniowo wsypywać mąkę, na koniec wlać śmietanę, zmiksować do połączenia się składników. Na podpieczony spód tarty rozłożyć jagody, wylać masę śmietanową. Piec 50 min w temp. 180°C do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!




7 komentarzy:

Dusia pisze...

świetna jest:)

Nemi pisze...

Mmmm...z chęcią zjadłabym kawałek!

pasjonatka pisze...

mam sabosc do tart ;D

Izaa pisze...

pięknie wygląda!

kuchenny bałagan pisze...

pyszna tarta, jagody ze śmietanką to zestaw idealny :)

zjedz_mnie pisze...

Kusisz niedobra kobieto i to jak :D

Helka pisze...

Wygląda rewelacyjnie! ;-)

Print