niedziela, 9 września 2012

Przekładaniec jabłkowo-budyniowy



Ciasto jest przepyszne, połączenie jabłek i budyniu świetnie ze sobą współgrają :) Polecam!!!

Składniki na ciasto:

  • 675 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 375 g miękkiej margaryny
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany kremówki
Ponadto:
  • 2 kg jabłek
  • 3 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka każdy) + 6 łyżek cukru
  • 1 l mleka
  • kilka łyżek bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, wkroić margarynę, wlać roztrzepane jaja z żółtkami i dodać jogurt, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - jedną część włożyć do lodówki, drugą pozostawić w zamrażalniku na co najmniej godzinę.


Blachę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozprowadzić równomiernie ciasto z lodówki, po czym oprószyć bułką tartą. Jabłka obrać i oczyścić z gniazd, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.

Przy wykorzystaniu mleka i cukru ugotować budyń. Tak przygotowany gorący budyń równomiernie wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika.

Piec w temp. 200°C przez ok. 50 min. Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!



6 komentarzy:

Malgorzata564 pisze...

wygląda pysznie :)

kachna pisze...

Malgorzata564 - i tak smakuje :)

Basia pisze...

Pyszne połączenie smaku budyniu i gruszek :-)
Pozdrawiam serdecznie :-)

Dusia pisze...

ależ piękne ciacho

kachna pisze...

Pyszne... Polecam!

Anonimowy pisze...

Ja wlasnie jestem na etapie przygotowywania tego ciasta tylko zamiast jablek dalam rabarbar :) To ze zedjecia wyglada wysmienicie ,zobaczymy co Ja stworze z tego przepisu :).Pozdrawaim Aga

Print