Ciasto jest przepyszne, połączenie jabłek i budyniu świetnie ze sobą współgrają :) Polecam!!!
Składniki na ciasto:
- 675 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 375 g miękkiej margaryny
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany kremówki
Ponadto:
- 2 kg jabłek
- 3 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka każdy) + 6 łyżek cukru
- 1 l mleka
- kilka łyżek bułki tartej
- cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, wkroić margarynę, wlać roztrzepane jaja z żółtkami i dodać jogurt, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - jedną część włożyć do lodówki, drugą pozostawić w zamrażalniku na co najmniej godzinę.
Blachę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozprowadzić równomiernie ciasto z lodówki, po czym oprószyć bułką tartą. Jabłka obrać i oczyścić z gniazd, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.
Przy wykorzystaniu mleka i cukru ugotować budyń. Tak przygotowany gorący budyń równomiernie wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika.
Piec w temp. 200°C przez ok. 50 min. Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
6 komentarzy:
wygląda pysznie :)
Malgorzata564 - i tak smakuje :)
Pyszne połączenie smaku budyniu i gruszek :-)
Pozdrawiam serdecznie :-)
ależ piękne ciacho
Pyszne... Polecam!
Ja wlasnie jestem na etapie przygotowywania tego ciasta tylko zamiast jablek dalam rabarbar :) To ze zedjecia wyglada wysmienicie ,zobaczymy co Ja stworze z tego przepisu :).Pozdrawaim Aga
Prześlij komentarz