środa, 25 kwietnia 2012

Knedle ze śliwkami


Składniki na 13 dużych knedli*:

  • ok. 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 125 g sera białego półtłustego
  • 1 jajo
  • 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • ok. 500 g śliwek
  • jogurt grecki

Wykonanie:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgnieść tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Ser biały przełożyć do głębokiego talerza, dokładnie rozetrzeć widelcem, po czym wbić jajo, wymieszać. Śliwki umyć, osuszyć, można wydrylować.

Do osobnej miski przełożyć ziemniaki, roztarty ser biały z jajkiem, wsypać obie mąki, wyrobić ciasto. Z ciasta uformować wałek, pokroić na tyle części ile jest śliwek. Z każdej części uformować w dłoni placuszek, włożyć śliwkę, po czym otulić dookoła ciastem. Układać na blacie oprószonym mąką. W między czasie wstawić garnek z wodą do gotowania, wodę osolić. Knedle wrzucać do gotującej się wody. Gotować ok. 5 min. nie dłużej.

Podawać z jogurtem greckim.

*Przy użyciu małych śliwek powinno wyjść ok. 20 - 25 szt.

Smacznego!






7 komentarzy:

kulinarne-smaki pisze...

tego właśnie mi trzeba :)

Dota Szymborska pisze...

ale super! to juz takie letnie danie:)

Dusia pisze...

świetne! uwielbiam

Jak u Ma-gdy pisze...

tęsknota za latem zwyciężyła :)

pasjonatka pisze...

zawsze u mojej babci ;)

Cysia Cembrowicz pisze...

Nie ma to jak klasyczne knedle ze śliwkami! Mniam:)

Lovelykate pisze...

Niech no tylko dorwę śliwki! Moja mama będzie zachwycona :)

Print