niedziela, 22 kwietnia 2012

Placuszki ziemniaczane z jogurtem greckim i szczypiorkiem


Składniki na 20 placuszków:

  • 750 g ziemniaków
  • 1 łyżka soli
  • 2 jaja
  • ok. 3 szkl. mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • jogurt grecki
  • 3 - 4 szt. dymki ze szczypiorkiem

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować, dokładnie rozgnieść tłuczkiem, odstawić do wystudzenia. 

Ostudzone ziemniaki przełożyć do miski, wbić jaja, wsypać 2 szkl. mąki, wyrobić ciasto (podczas wyrabiania wykorzystać pozostałą 1 szkl. mąki w ilości w/g potrzeby). Blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość 0,5 - 1 cm, szklanką wycinać koła. Rozgrzać olej na patelni, smażyć placki z obu stron na złoty kolor.

Podawać na ciepło z jogurtem greckim, posypane posiekaną dymką ze szczypiorkiem.

Smacznego!

4 komentarze:

fiolka pisze...

porywam placuszka!

pasjonatka pisze...

smak dziecinstwa ;)

Dota Szymborska pisze...

SUPER! chyba tez takie zrobie:) bardzo mi sie podoba przepis!!

kachna pisze...

Polecam :)

Dziękuję za komentarze. Cieplutko pozdrawiam!

Print