Składniki (dla 6 - 8 osób):
- 1 zupka chińska łagodna
- 1 zupka chińska pikantna
- 1 świeży ogórek*
- 1 papryka czerwona
- 200 g sera żółtego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- majonez
Wykonanie:
Do miski wrzucić obie zupki chińskie, drobno pokruszyć, zasypać przyprawami (z zupek), odstawić.
Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Ser żółty pokroić w kostkę. Kukurydzę i czerwoną fasolę odcedzić na durszlaku z zalewy. Następnie wszystkie wymienione składniki przełożyć do miski z pokruszonym makaronem. Dodać kilka łyżek majonezu (w/g uznania) i dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki co najmniej na godzinę, aby makaron "napęczniał".
*świeży ogórek można zastąpić kilkoma korniszonami
Smacznego!
14 komentarzy:
jadłam kiedyś surówkę z zupek chińskich, taką obiadową, więc bez majonezu a z olejem. nawet dobra, ale to chyba nie moje smaki ;)
niemniej jednak bardzo oryginalna sałatka :)
Ja wolę z kiszonymi.
Porywam małą miseczkę!
Jadłam, bardzo mi smakowała :)
Lubię tą sałatkę ale też preferuje z kiszonym ogórkiem :)pozdrawiam
ale fajny pomysł. mam słabość do tego makaronu (niekoniecznie do samych zupek), więc idealna :)
Robiłam kiedyś podobną i muszę przyznać, że jest świetna :)
Olala, Kermeet - skoro oboje zachwalacie z kiszonym ogórkiem, to musi coś w tym być :) drugim razem spróbuję z kiszonymi
Kaś - ja osobiście za samymi zupkami nie przepadam, ale sałatka przypadła mi do gustu :)
Bardzo lubię! Moja znajoma robi taką sałatkę (choć może delikatnie różni się skład) na "babskie spotkania", muszę w końcu sama zrobić! :D
bardzo lubimy, to był hit w podstawówce.
Połączenie makarony z ogórkiem świeżym? Pycha!
www.przysmakiewy.pl
Witam ja mam jeszcze fajniejszy przepis ale nie chce mi sie teraz pisać,jest pycha.
Ja robię podobną, ale nazywa się sałatka teściowej. Składniki to :
-kapusta pekińska ,
-papryka,
-ananas w plastrach z puszki,
-ser żółty,
-kukurydza,
-szynka drobiowa,
-zupki chińskie,
-majonez,
Kapustę siekam i solę żeby zmiękła, a pozostałe składniki kroję w kosteczkę. Mięszam wszystko i wkruszam zupki i zalewam wodą z puszki po ananasach (1/3 puszki) i dodaję majonez, slę i pieprzę do smaku. Odstawiam na kilka godz. od czasu do czasu mięszając.
Polecam zrobic bo naprawdę pyszna.
Nooooo....zdrowa ta sałatka,nie ma co.... ;)
Anonimowy - dzięki za propozycję :)
Prześlij komentarz