piątek, 17 lutego 2012

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

 

Składniki (dla 6 - 8 osób):

Gołąbki:
  • 1 kapusta pekińska
  • 125 g ryżu
  • 1 cebula
  • 450 g mięsa mielonego
  • 4 łyżki bułki tartej*
  • natka pietruszki
  • czosnek granulowany
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • majeranek
  • kucharek
  • pieprz

Sos pomidorowy:
  • 500 ml wody
  • koncentrat pomidorowy
  • vegeta w płynie
  • cukier do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Kapustę pekińską poszatkować. Ryż ugotować do miękkości - w/g przepisu na opakowaniu, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na oleju.

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać poszatkowaną kapustę, ostudzony ryż, podsmażoną cebulkę, wymieszać. Dodać bułkę tartą, natkę pietruszki, oprószyć czosnkiem granulowanym, przyprawą do mięsa mielonego, majerankiem, kucharkiem i pieprzem, ponownie wymieszać. Formować gołąbki, po czym obtaczać w mące. Rozgrzać olej na patelni, smażyć gołąbki z obu stron na złoto. Układać w większym garnku.

Do rondelka wlać wodę, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, oprószyć kucharkiem i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, wlać koncentrat pomidorowy, skropić vegetą w płynie i doprawić cukrem do smaku, zagotować. Tak przygotowanym sosem pomidorowym zalać gołąbki w garnku, dusić 40 min.
Podawać z ziemniakami.

* zamiast bułki tartej można dodać czerstwą bułkę uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą

Smacznego!



3 komentarze:

Wiera pisze...

Nie znosiłam "normalnych" gołąbków, bo miały zbyt dożą ilość kapusty. Tymi, w dzieciństwie byłam przyzwyczajana do smaku tych zwykłych.
Muszę je szybko zrobić, bo nie jadłam ich od kilku lat.
Jeżeli zrobię je z mielonego mięsa drobiowego to nie będą się rozpadać?

kachna pisze...

Wiera - nie (moja rada - jeśli masa mięsna będzie zbyt "sucha" możesz wbić 1 jajo, ja nie czułam takiej potrzeby, gołąbki świetnie się formowały i podczas smażenia się nie rozpadały)

Dota Szymborska pisze...

fajnie tradycyjne inaczej:)

Print