Ciasto jest przepyszne, lekkie i delikatne .... Biszkopty nasączone kawą, przełożone delikatnym śmietankowym kremem, niemalże przypomina sernik na zimno .... sami oceńcie :)
Składniki:
- 2 galaretki cytrynowe
- 600 ml śmietanki 30% (użyłam śmietanki Zott)
- 3 serki waniliowe homogenizowane - każdy po 100 g
- 3 paczki biszkoptów okrągłych - każda po 180 g
- 300 ml kawy rozpuszczalnej, ostudzonej (z 4 łyżeczek)
- kakao do oprószenia
Galaretki rozpuścić w 0,5 l wody, odstawić do ostudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno, wkręcić na niskich obrotach miksera serki waniliowe i na koniec tężejącą galaretkę - Masa powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany, jeśli jest zbyt rzadka można wstawić na moment do lodówki, pilnować szybko tężeje!
Przygotować tortownicę o średnicy 27 cm, wysmarować margaryną - wysmarowałam tylko zapięcie. Układać kolejno w tortownicy:
1. Biszkopty maczane w kawie (Zanurzamy i od razu wyjmujemy, nie przytrzymujemy bo będą mocno nasączone!)
2. 1/3 masy
3. Biszkopty suche - oprószyć kakao
4. 2/3 masy
5. Biszkopty suche - oprószyć kakao
6. 3/3 masy
7. Biszkopty maczane w kawie
Ciasto wstawić do lodówki do stężenia - najlepiej na noc. Przed podaniem można oprószyć kakaem.
Smacznego!
8 komentarzy:
Wygląda obłędnie ! :)
Bardzo ciekawe ciacho ;) wygląda super!
Timotei?:)
Poczęstuję się ;)
... i smakuje obłędnie :) Polecam!
Wygląda znakomicie!
Fajnie się nazywa, w pierwszej chwili pomyliłam z Tiramisu :)
Nazwa doprawdy zaskakująca. Wygląda smakowicie :)
Prześlij komentarz