niedziela, 24 marca 2013

Timotei


Ciasto jest przepyszne, lekkie i delikatne .... Biszkopty nasączone kawą, przełożone delikatnym śmietankowym kremem, niemalże przypomina sernik na zimno .... sami oceńcie :)

Składniki:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 600 ml śmietanki 30% (użyłam śmietanki Zott)
  • 3 serki waniliowe homogenizowane - każdy po 100 g
  • 3 paczki biszkoptów okrągłych - każda po 180 g
  • 300 ml kawy rozpuszczalnej, ostudzonej (z 4 łyżeczek)
  • kakao do oprószenia

Galaretki rozpuścić w 0,5 l wody, odstawić do ostudzenia.

Śmietankę ubić na sztywno, wkręcić na niskich obrotach miksera serki waniliowe i na koniec tężejącą galaretkę - Masa powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany, jeśli jest zbyt rzadka można wstawić na moment do lodówki, pilnować szybko tężeje!

Przygotować tortownicę o średnicy 27 cm, wysmarować margaryną - wysmarowałam tylko zapięcie. Układać kolejno w tortownicy:

1. Biszkopty maczane w kawie (Zanurzamy i od razu wyjmujemy, nie przytrzymujemy bo będą mocno nasączone!)
2. 1/3 masy
3. Biszkopty suche - oprószyć kakao
4. 2/3 masy
5. Biszkopty suche - oprószyć kakao
6. 3/3 masy
7. Biszkopty maczane w kawie

Ciasto wstawić do lodówki do stężenia - najlepiej na noc. Przed podaniem można oprószyć kakaem.

Smacznego!




8 komentarzy:

Justin&Dorothy pisze...

Wygląda obłędnie ! :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Bardzo ciekawe ciacho ;) wygląda super!

Inspirowane Smakiem pisze...

Timotei?:)

Nemi pisze...

Poczęstuję się ;)

kachna pisze...

... i smakuje obłędnie :) Polecam!

Kamila pisze...

Wygląda znakomicie!

Gosia pisze...

Fajnie się nazywa, w pierwszej chwili pomyliłam z Tiramisu :)

gin pisze...

Nazwa doprawdy zaskakująca. Wygląda smakowicie :)

Print