piątek, 29 marca 2013

Sernik idealny ...


Niebo w gębie... Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach... Jak dla mnie może być odrobina cukru mniej, ale jest ok :)


Składniki:

  • 4 paczki herbatników
  • kakao do oprószenia
  • 10 jaj
  • 250 g margaryny
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 kg sera białego mielonego (użyłam Jana) 
  • szczypta soli
  • 2 szkl. cukru pudru

Blachę o wymiarach 25 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami, kilka herbatników pokruszyć dodatkowo po wierzchu. Oprószyć kakao.

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z margaryną. Wsypać budynie i cukier waniliowy wymieszać. Na koniec dodać ser, zmiksować.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Pianę z białek połączyć z masą serową - wymieszać szpatułką. Wyłożyć na herbatniki, równomiernie rozprowadzić.

Wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika do 200°C. Zmniejszyć temperaturę do 180°C, piec 1 godz. Po upieczeniu studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Smacznego!




7 komentarzy:

Lady In Purplee pisze...

Góra jest taka po pieczeniu czy coś na niej dodatkowo jest?

Wygląda przepysznie i z chęcią wypróbuję ten przepis, bo będę robić pierwszy raz sernik :)

Mała kuchareczka pisze...

Ale wspaniale wygląda.
Ps. Zapraszam do siebie na konkurs do wzięcia są dwie fajne książki o gotowaniu :)

Kamila pisze...

Znakomity! Taki aksamitny!

kachna pisze...

Lady In Purplee - góra jest taka po upieczeniu, poza masą serową nic więcej na wierzchu nie ma :)

deserowo pisze...

dla mnie ten sernik wygląda idealnie :)

kachna pisze...

deserowo - i tak smakuje :)

Anonimowy pisze...

witam serdecznie czy ktos piekl ten serniczek bo jestem ciekawa jaki jest w smaku i czy przepis sprawdzony,prosze o odp.Kamila

Print