Niebo w gębie... Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach... Jak dla mnie może być odrobina cukru mniej, ale jest ok :)
Składniki:
- 4 paczki herbatników
- kakao do oprószenia
- 10 jaj
- 250 g margaryny
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1 kg sera białego mielonego (użyłam Jana)
- szczypta soli
- 2 szkl. cukru pudru
Blachę o wymiarach 25 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami, kilka herbatników pokruszyć dodatkowo po wierzchu. Oprószyć kakao.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z margaryną. Wsypać budynie i cukier waniliowy wymieszać. Na koniec dodać ser, zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Pianę z białek połączyć z masą serową - wymieszać szpatułką. Wyłożyć na herbatniki, równomiernie rozprowadzić.
Wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika do 200°C. Zmniejszyć temperaturę do 180°C, piec 1 godz. Po upieczeniu studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego!
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z margaryną. Wsypać budynie i cukier waniliowy wymieszać. Na koniec dodać ser, zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Pianę z białek połączyć z masą serową - wymieszać szpatułką. Wyłożyć na herbatniki, równomiernie rozprowadzić.
Wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika do 200°C. Zmniejszyć temperaturę do 180°C, piec 1 godz. Po upieczeniu studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego!
7 komentarzy:
Góra jest taka po pieczeniu czy coś na niej dodatkowo jest?
Wygląda przepysznie i z chęcią wypróbuję ten przepis, bo będę robić pierwszy raz sernik :)
Ale wspaniale wygląda.
Ps. Zapraszam do siebie na konkurs do wzięcia są dwie fajne książki o gotowaniu :)
Znakomity! Taki aksamitny!
Lady In Purplee - góra jest taka po upieczeniu, poza masą serową nic więcej na wierzchu nie ma :)
dla mnie ten sernik wygląda idealnie :)
deserowo - i tak smakuje :)
witam serdecznie czy ktos piekl ten serniczek bo jestem ciekawa jaki jest w smaku i czy przepis sprawdzony,prosze o odp.Kamila
Prześlij komentarz