czwartek, 18 kwietnia 2013

Penne z warzywami pod beszamelem


Składniki:

  • 2 szkl. makaronu penne
  • 0,5 kg warzyw (u mnie mieszanka mrożonych warzyw: brokuł, kalafior, marchewka)
  • 80 g sera żółtego
  • 1 porcja sosu beszamelowego
  • sól
  • czosnek granulowany
  • oregano
  • bazylia

Makaron ugotować al dente z dodatkiem soli, odcedzić, przelać zimną wodą. Warzywa lekko podgotować, odcedzić, wymieszać z makaronem. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić. Przygotować sos beszamelowy, doprawić czosnkiem, bazylią i oregano.

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem lub margaryną. Na dno rozłożyć 1/3 sosu beszamelowego, na nim połowę makaronu z warzywami, ponownie 2/3 sosu, pozostały makaron z warzywami i reszta sosu. Wierzch posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika, piec 30 min.

Smacznego!


3 komentarze:

nuovana pisze...

bardzo lubię takie zapiekane pod beszamelem warzywa, u nas sztandarem jest ziemniak, brokuł i biała kiełbasa... pozdrawiam :)

Nemi pisze...

Kusisz takim jedzenie, a ja już po kolacji;)

Anonimowy pisze...

Sos beszamelowy robilam 2 razy i za kazdym razem cos bylo nie tak. Penne z warzywami zawsze jest smaczne. Przepis na obiad mam juz dla znajomych, szybkie danie i zdrowe :)

Print