poniedziałek, 16 sierpnia 2021

Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym


Składniki:

Ciasto na naleśniki:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. wody
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny
Farsz:
  • 1 podwójna pierś z  kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 3 cebulki ze szczypiorkiem
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • vegeta w płynie
  • 200 ml śmietany

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę. Jajo roztrzepać widelcem w kubku. Do mąki dodać jajo, wodę, mleko, sól i rozpuszczoną margarynę, dokładnie wymieszać - można mikserem. Odstawić.

Przygotować farsz. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę lub w paseczki, oprószyć przyprawą do kurczaka, odstawić. Cebulki ze szczypiorkiem umyć, obrać, cebulki pokroić w plasterki, szczypiorek drobno posiekać. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry.

Rozgrzać trochę oleju na patelni, podsmażyć kawałki piersi z kurczaka na złoto, po czym zdjąć z patelni. Na pozostałym oleju zrumienić cebulkę wraz ze szczypiorkiem. Gdy już trochę się podsmaży dodać pieczarki, skropić sokiem z cytryny i całość podsmażyć. Zdjąć z ognia.

Do garnka wlać śmietanę, przełożyć piersi z kurczaka, pieczarki wraz z cebulką i szczypiorkiem, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz skropić vegetą w płynie. Poddusić na średnim ogniu ok. 15 min, po czym zdjąć z ognia.

Usmażyć naleśniki na rozgrzanej, suchej patelni - bez tłuszczu! (Powinno wyjść 8 naleśników)

Po środku każdego naleśnika rozłożyć porcję farszu, złożyć.

Smacznego!

14 komentarzy:

Madleine pisze...

nie jadłam jeszcze takiej wersji ,ale wydaje sie byc przepyszna :)

Bo(ro)n Appétit pisze...

Wygląda bardzo apetycznie!

pasjonatka pisze...

lubie nalesniki na wytrawnie :D

slyvvia pisze...

Świetne danie :D

Nemi pisze...

Wpraszam się na obiad;)

kachna pisze...

Dziękuję za komentarze i cieplutko pozdrawiam! a naleśniki Polecam, sama nie sądziłam że taka wersja przypadnie mi aż tak do gustu :)))

aga i kaja pisze...

Lubimy naleśniki pod każdą postacią. Te również wyglądają apetycznie :-)

Dota Szymborska pisze...

fajne ale ja nie umiem dobrych nalesnikow (jeszcze)

Anonimowy pisze...

Much informative and useful article… I like it personally…
HTTP://www.KneeNeckBackPain.com/

Anonimowy pisze...

I greatly appreciate all the info I've read here. I will spread the word about your blog to other people. Cheers.

kachna pisze...

Anonimowy - Thanks :) Cheers!

Anonimowy pisze...

I really appreciate this post. I?
HTTP://www.CoolMobilePhone.net

Anonimowy pisze...

Dziś zrobię sobie to danie na obiad :) łatwe i jak widać musi być smaczne! :) dzięki za przepis :)

Adrian Pawlak pisze...

Fajny przepis :) Ja sam robię naleśniki na różne sposoby - na śniadanie, obiad, czy kolację. Same ciasto na naleśniki przygotowuję wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ dzięki któremu zawsze wszystko mi wychodzi. Warto pamiętać tu o takich rzeczach jak odpowiedni typ mąki oraz ilość tłuszczu, która jest przeznaczana do smażenia.

Print