Przepis zaczerpnięty z bloga Dorotus - klik
Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- 2/3 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej - z czego ująć 2 łyżki i zastąpić mąką ziemniaczaną
Składniki na kremową masę z Prince Polo:
- 1 litr śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 1/4 szkl. gorącej wody
- 4 wafelki Prince Polo - każdy o wadze 50 g - pokruszone
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
- puszka brzoskwiń w syropie (410 g)
Ponadto:
- 2 galaretki brzoskwiniowe (każda na 500 ml wody)
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier - ciągle ubijając. Następnie dodawać kolejno żółtka - nadal ubijając. Mąki wymieszać, po czym przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta - na bardzo niskich obrotach miksera.
Blaszkę o wymiarach 25 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170°C ok. 30 min - lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości ok. 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Całkowicie wystudzić.
Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę, sok odstawić. Wafelki wymieszać z czekoladą. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ciągle miksując, cienką strużką wlać lekko ciepłą żelatynę. Dodać wafelki z czekoladą, brzoskwinie, wymieszać łyżką.
Sok z brzoskwiń wymieszać z 1/4 szkl. wody. Nasączyć nim wystudzony biszkopt. Na wierzch wyłożyć masę kremową z wafelkami, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, ostudzić. Lekko tężejące wylać na stężoną masę kremową. Wstawić do lodówki.
Smacznego!
5 komentarzy:
Robiłam kiedyś, jest przepyszne!
Jeszcze takiego ciasta nie próbowałam!
Podoba mi się i to bardzo :)
Super wygląda i zapowiada się niezwykle smacznie ;)
Ale kolorowe, super wygląda! :))
Prześlij komentarz