czwartek, 1 listopada 2012

Orzeszki ziemne w karmelu



Składniki:
  • 170 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 łyżek golden syrupu
  • 200 g orzeszków ziemnych - u mnie lekko solone

Do rondla wsypać cukier, wlać wodę, podgrzewać na średnim ogniu do momentu powstania złotego karmelu. Następnie zmniejszyć ogień do minimum, dodać masło, wymieszać. Wlać golden syrup, ponownie zamieszać. Na koniec dodać orzeszki, całość wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej folią aluminiową, odstawić do stężenia.
Połamać na mniejsze kawałki.

Smacznego!




7 komentarzy:

Nietylkopasta.pl pisze...

Zapraszam na nowy konkurs śniadaniowy na http://nietylkopasta.pl

Ewelina Kowalska pisze...

pyszotka:)

pasjonatka pisze...

niebo w gebie D

kachna pisze...

Ewelina Kowalska, pasjonatka - mi też to pasuje :)))

Cooking??Cooking!! pisze...

Aż ślinka cienkie!!

Agnieszka Rucińska pisze...

ZDROWYCH-bo to najważniejsze.
PEŁNYCH MIŁOŚCI-bo to sens życia.
WIARY-bo pozwala przetrwać trudne chwile.
NADZIEI-bo wtedy niemożliwe jest możliwe.
Radosnych Świąt życzy Aga

Anonimowy pisze...

Genialny przepis! Są identyczne jak kupowane! Polecam, robi się je w 10 min!

Print