Składniki:
- 3 dkg drożdży
- 3 łyżki cukru
- 0,5 szkl. ciepłego mleka
- 0,5 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 jajo
- aromat waniliowy
- konfitura z truskawek
- jajo z 1 łyżką cukru / cukier puder
Do mąki wkroić margarynę, ugnieść, po czym wlać roztrzepane jajo z łyżką cukru. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego, a na koniec rozczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godz do 2 godz.
Następnie ciasto rozwałkować, wykrajać trójkąty, nadziewać konfiturą, zwijać formując rogaliki.
Blachę do pieczenia posypać mąką, układać rogaliki z niewielkimi odstępami i piec w temp. 180 st. C. ok. 20-30 min.
(W uprzednio rozgrzanym piekarniku rogaliki piec ok. 15 min.)
Pod koniec pieczenia, posmarować rogaliki roztrzepanym jajem z cukrem, bądź bezpośrednio po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
3 komentarze:
śliczne są;)
ale pyszniutkie:)
wyglądają cudnie :)
Prześlij komentarz