wtorek, 17 sierpnia 2021

Rogaliki z konfiturą


Składniki:
  • 3 dkg drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 szkl. ciepłego mleka
  • 0,5 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 jajo
  • aromat waniliowy
  • konfitura z truskawek
  • jajo z 1 łyżką cukru / cukier puder

Wykonanie:

Drożdże zasypać 2 łyżkami cukru i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.

Do mąki wkroić margarynę, ugnieść, po czym wlać roztrzepane jajo z łyżką cukru. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego, a na koniec rozczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godz do 2 godz.

Następnie ciasto rozwałkować, wykrajać trójkąty, nadziewać konfiturą, zwijać formując rogaliki.
Blachę do pieczenia posypać mąką, układać rogaliki z niewielkimi odstępami i piec w temp. 180 st. C. ok. 20-30 min.
(W uprzednio rozgrzanym piekarniku rogaliki piec ok. 15 min.)

Pod koniec pieczenia, posmarować rogaliki roztrzepanym jajem z cukrem, bądź bezpośrednio po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego !




3 komentarze:

Monika pisze...

śliczne są;)

aga pisze...

ale pyszniutkie:)

moje pasje pisze...

wyglądają cudnie :)

Print