niedziela, 30 października 2011

Piwne placuszki


Składniki (dla 2 - 3 osób):

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. piwa
  • 1 jajo
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • ser żółty do posypania
  • olej

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, zalać mlekiem, piwem, dodać roztrzepane jajo i sól. Wyrobić ciasto naleśnikowe.

Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paski, posypać przyprawą do kurczaka. Rozgrzać olej na patelni, po czym usmażyć drobiowe paseczki. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce bądź drobno posiekać. Cebulę obrać również drobno posiekać. Zrumienić na patelni cebulkę po czym dodać pieczarki, poddusić i farsz ostudzić.

Następnie mięso oraz pieczarki z cebulą dodać do ciasta naleśnikowego, dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni po czym kolejno smażyć naleśniki lub większe placki.

Naleśniki zwijać w ruloniki i układać w naczyniu do pieczenia, posypać żółtym serem i zapiec.

Smacznego!






Przepis bierze udział w akcji GRZYBOBRANIE 2011


2 komentarze:

Lovelykate pisze...

Mniam :) Myślę, że posmakują nie tylko facetom :)

Kaś pisze...

świetny pomysł z dodatkiem piwa do ciasta

Print