niedziela, 16 października 2011

Nadziewane udka z kurczaka


Składniki:

  • 6 udka z kurczaka
  • 4 średnie pieczarki
  • ćwiartka dużej cebuli
  • ok. 100 g sera żółtego
  • 1 jajo
  • 1 szkl. płatków kukurydzianych
  • kucharek (sól)
  • pieprz
  • olej do smażenia
ponadto:
  • 0,5 kg małych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • ćwiartka kalafiora
  • ćwiartka brokuła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • majeranek
  • olej

Wykonanie:

Udka kurczaka umyć, nożykiem ostrożnie wyjąć kość - mięso nacinać tuż przy kości z jednej i drugiej strony udka tak aby ze środka usunąć całą kość. Roztrzepać jajo (można dodać odrobinę mleka) doprawić kucharkiem i pieprzem. Mięso kurczaka ułożyć w pojemniku, kolejno każdy kawałek maczając w jajku, po czym zamknąć i wstawić do lodówki (pozostałe jajo wylać na mięso).

W między czasie zrobić farsz. Rozgrzać olej na patelni. Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli, podsmażyć całość, doprawić odrobiną soli. Zestawić z ognia do wystygnięcia. Ser żółty starkować na tarce o grubych oczkach bądź drobno pokroić w kosteczkę.
Gdy farsz pieczarkowy całkowicie wystygnie połączyć go z serem żółtym.

Ziemniaki obrać i umyć. Skropić oliwą, posypać majerankiem i kucharkiem lub solą, wymieszać. Płatki kukurydziane drobno rozgnieść - najlepiej wałkiem. Mięso kurczaka nadziewać farszem, starać się zlepić bokami mięsa, aby farsz nie wyleciał. Rozgrzać oliwę na patelni. Udka maczać w pozostałym jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Podsmażyć z każdej strony na lekko rumiany kolor.

Przygotować formę do pieczenia - blaszkę. Wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć podsmażone pałki tuż obok siebie. Z drugiej strony rozłożyć ziemniaki. Piec w temp. 180 - 200 st.C 1 godzinę (max 1,5 godz).

W między czasie wstawić garnek z wodą do zagotowania. Marchew obrać, pokroić w słupki. Kalafior i brokuł umyć i podzielić na różyczki. Wodę w garnku osolić, a gdy się zagotuje wrzucić warzywa. Podgotować do miękkości. Następnie odcedzić. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić warzywa, chwilę poddusić, oprószyć bułką tartą. Podawać razem z nadziewanym kurczakiem i ziemniakami.

Smacznego!




Przepis bierze udział w akcji GRZYBOBRANIE 2011



Przepis bierze udział w akcji Faszerowany zawrót głowy




Faszerowany zawrót głowy


Brak komentarzy:

Print