czwartek, 27 października 2011

Krokiety z parówkami i pieczarkami z cebulką



Składniki: (na ok. 13 krokietów)

  • 1 cebula
  • 4 - 5 pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 13 naleśników
  • koncentrat pomidorowy
  • 7 parówek
  • 13 plastrów sera żółtego
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę, podsmażyć na rumiano. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać do cebuli na patelnię, osolić i oprószyć pieprzem, podsmażyć. Tak przygotowany farsz ostudzić.

Naleśniki usmażyć w/g przepisu. Środek każdego naleśnika posmarować koncentratem pomidorowym, położyć połowę kiełbaski - parówki i łyżkę farszu. Składać brzegi naleśnika do środka, by uzyskać kwadrat. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia położyć plasterek żółtego sera aby się roztopił. (Usmażone naleśniki można ułożyć w blaszce i podpiec chwile w piekarniku do momentu roztopienia sera żółtego)

Podawać polane keczupem.

Smacznego!

Propozycja: Farsz można zrobić w/g uznania, dodając dodatkowo paprykę, bądź ogórki - korniszony, pokrojone w kostkę.


Przepis bierze udział w akcji Faszerowany Zawrót Głowy



Faszerowany zawrót głowy

2 komentarze:

Dusia pisze...

pyszie wyglądają, ja taka głodna więc z chęcia bym poczęstowała się.

annaz pisze...

wyglądają pysznie...;)

Print