Ciasto:
- 1 jajo
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 4 g suchych drożdży
- szczypta soli
- 0,5 szkl. mleka
Farsz:
- 200 g sera żółtego
Ponadto:
- olej do smażenia
Do głębokiego talerza wbić jajo, wsypać cukier, roztrzepać widelcem. Do miski wsypać mąkę, drożdże, dodać szczyptę soli, wymieszać. Wlać roztrzepane jajo, mleko i wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego wyrośnięcia na 20 min.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Blat oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nadziewać serem żółtym, sklejać pierogi. Układać na blacie oprószonym mąką. Pierogi przykryć ściereczką i tak zostawić na 10 min do lekkiego napuszenia.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć pierogi z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz