poniedziałek, 4 lutego 2013

Pączki II



Składniki (na 20 pączków):
  • 4 jaja
  • 90 g cukru pudru waniliowego
  • 800 g mąki pszennej
  • 10 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 4 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1,5 szkl. letniego mleka
  • 150 g rozpuszczonej margaryny
  • olej do smażenia
  • konfitura owocowa

Do głębokiego talerza wbić jaja, wsypać cukier puder, roztrzepać widelcem. Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól, wlać ekstrakt, mleko, roztrzepane jaja, wyrobić gładkie ciasto, pod koniec wyrabiania wlać rozpuszczoną margarynę - ciasto wyrabiać 10 - 15 min (dodatkowo podsypałam trochę mąką podczas wyrabiania). Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, odstawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godz.

Po tym czasie blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. szklanką wycinać koła. Pączki układać na blacie oprószonym mąką, przykryć ściereczką, pozostawić na 15 - 20 min do wyrośnięcia.

Rozgrzać olej na patelni. smażyć pączki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju odsączyć na ręczniku papierowym. Jeszcze gorące nadziewać konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką.
Po ostudzeniu polukrować bądź polać rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego!





2 komentarze:

Avelina pisze...

Mimo, że mają sporo kalorii to i tak uwielbiam pączki.

agnieszka pisze...

Mogłabym je jeść cały rok! Przepyszne, szczególnie te z czekoladą :)

Print