czwartek, 7 lutego 2013

Faworki - kruche i delikatne...



Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 9 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki wódki
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać wódkę, wymieszać. 
Do miski z mąką dodać jogurt grecki oraz masę z żółtek, wyrobić ciasto (ciasto wyrabiać co najmniej 10 min.) Następnie ciasto podzielić na 3-4 części. Blat oprószyć mąką, każdą porcję ciasta cienko rozwałkować - ciasto podsypując mąką. Kroić paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 6 - 8 cm (wg uznania). Środek każdego paska naciąć, przełożyć przez środek, formując faworki.

Rozgrzać olej w garnku lub głębokiej patelni, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, faworki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Print