niedziela, 3 czerwca 2012

Smażony ser żółty... jak schabowy!


Składniki:

  • 40 g sera żółtego (w kawałku, bez dziur)
  • 1 jajo
  • 3 - 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 - 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka mielona
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ser żółty pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Przygotować 3 miseczki. Do jednej miseczki wbić jajo, oprószyć solą i roztrzepać widelcem. Do drugiej miseczki wsypać mąkę, a do trzeciej wsypać bułkę tartą, oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką mieloną (nie żałować przypraw), wymieszać.

Rozgrzać trochę oleju na patelni. Plastry sera panierować kolejno: w jajku, mące, jajku i bułce tartej. Ser smażyć z obu stron na złoty kolor - niecałą minutę z każdej strony.

Smacznego!


5 komentarzy:

Kamila pisze...

Smaczny pomysł :)

pasjonatka pisze...

prawie jak czeski syr ;D

Dusia pisze...

ale fajowskie!!

Dota Szymborska pisze...

lubie bo przypomina mi Slowacje....

kachna pisze...

Pycha :))) Polecam!

Print