niedziela, 27 maja 2012

Waniliowa panna cotta z sosem karmelowym


Składniki:

  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka golden syrupu
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • aromat waniliowy
  • 1 płaska łyżka cukru pudru z wanilią
  • sos karmelowy

Wykonanie:

Do szklanki wsypać żelatynę, zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić. 

Do rondelka wlać golden syrup, śmietankę i kilka kropel aromatu, mieszając podgrzać na średnim ogniu, do rozpuszczenia się goldenu syrupu (nie zagotować!). Następnie dodać cukier puder i napęczniałą żelatynę. Ciągle mieszając podgrzać do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z ognia, ostudzić. 

Przelać do miseczek, kubeczków. Wstawić do lodówki do stężenia, na co najmniej 2 godz. - odstawiłam na noc. Podawać z sosem karmelowym.

Smacznego!

Print