piątek, 4 maja 2012

Cukierki bounty


Składniki na 15 cukierków:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 30 g cukru pudru z wanilią
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 40 g margaryny 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 70 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Do miseczki wsypać wiórki kokosowe i cukier puder, wymieszać, odstawić.

Do rondelka wlać śmietanę, wkroić margarynę, podgrzać na małym ogniu - do momentu rozpuszczenia się margaryny. Wsypać wiórki kokosowe, dodać ekstrakt waniliowy, po czym wymieszać i zdjąć z ognia. Z masy uformować kulki o dowolnej wielkości, ułożyć w naczyniu wyłożonym papierem. Wstawić do lodówki co najmniej na godzinę.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Obtoczyć cukierki, ponownie układając na papierze. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Smacznego!



15 komentarzy:

Kamila pisze...

Poproszę porcyjkę :) Pozdrawiam

Bizneswoman w kuchni pisze...

Wygladają super. Będę musiała skorzystać z Twojego przepisu :)

mojetworyprzetwory pisze...

Wyglądają wspaniale! Uwielbiam kokos, uwielbiam bounty!!!

pasjonatka pisze...

zawsze kochalam rafaello ;)

kachna pisze...

dziękuje za komentarze :) polecam wypróbowanie przepisu :D Pozdrowionka!

Kaś pisze...

absolutnie boskie!!! ale bym zjadła kilka ;)

Unknown pisze...

Uwielbiam takie pralinki :) Pięknie wyglądają :)

anahitka9 pisze...

Uwielbiam bounty! Robiłam kiedyś z podobnego przepisu i były rewelacyjne:)

Marzena pisze...

Wyglądają super i pewnie tak samo smakują. Pychota...

Anonimowy pisze...

mam pytanie co zrobic zeby kuleczki baunty nie rozpadały sie. ja chyba cos namieszałam i nie wyszły mi do konca. Twoje sa przecudne!!!
aga

kachna pisze...

aga - po zrobieniu masy, można ją włożyć na trochę do lodówki by masa trochę "stwardniała", ja jednak od razu uformowałam kulki (fakt faktem nie wyszły mi kształtne od razu :), włożyłam je do lodówki, po schłodzeniu (ok.20 - 30 min) wyjęłam i dopiero wtedy uformowałam kształtne kuleczki, po czym ponownie włożyłam je do lodówki na pozostałe 30 min.

Anonimowy pisze...

nie rozumiem tego składnika "cukier puder z wanilią" chodzi o cukier waniliowy czy cukier puder + cukier waniliowy czy o laskę wanilii. nie ogarniam

kachna pisze...

ANONIMOWY - chodzi o cukier puder waniliowy

kachna pisze...

ANONIMOWY - chodzi o cukier puder waniliowy

Monika pisze...

Zdecydowanie ten przepis wędruje na moją listę przepisów do wypróbowania w najbliższym czasie. Ostatnio wypróbowałam https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/
i muszę przyznać, że jestem zaskoczona efektem końcowym. Mufiinki wyszły przepyszne i mocno czekoladowe. Polecam

Print