środa, 21 września 2011

Makaronowe gniazda zapiekane z mięsem i warzywami


Składniki (na 4 gniazda):
  • pół paczki makaronu spagetti
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 pomidory
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 jaja
  • pół szkl. mleka
  • 5 dkg startego żółtego sera
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • sól (kucharek)
  • pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody - max. 10 min. Odcedzić.
Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć mięso mielone, po czym zdjąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z cebulą, podsmażyć kilka minut. Zgarnąć do mięsa. Na patelni podsmażyć pomidory, po czym wrzucić wszystkie składniki uprzednio podsmażone na patelnię. Wlać szklankę wody. Dodać kukurydzę, dusić 5 min. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić oregano, solą i pieprzem do smaku, chwilę poddusić.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Makaron zwijać w "gniazda" układać jedno przy drugim. Do każdego włożyć porcję przygotowanego sosu.
Rozgrzać piekarnik do tem. 190 - 200 st. C. Roztrzepać jaja, dodać mleko, posolić i oprószyć pieprzem. Następnie zalać makaronowe gniazda. Wstawić do piekarnika. Po 25 min pieczenia posypać startym żółtym serem. Całkowity czas pieczenia to 30 min.
Na koniec można udekorować pietruszką.

Smacznego!



Faszerowany zawrót głowy

poniedziałek, 19 września 2011

Ciasto na pierogi - przepis podstawowy

Przepis zaczerpnięty od Bajaderki z portalu "MniamMniam". 
Do tej pory przygotowywałam pierogi z przepisu składającego się tradycyjnie z: mąki, wody, jaja i soli, ale kiedy odkryłam przepis Bajaderki, zmieniłam zdanie, nie sądziłam że ciasto na pierogi może się tak łatwo wałkować, a w smaku.... ciasto jest wręcz delikatne! Od teraz jej przepis wchodzi do mojej kuchni już na stałe, Polecam!


Składniki:

  • 4 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 duże jaja (3 małe)
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szkl. letniej wody

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Wbić jaja, dodać śmietanę, olej, mieszać, podlewając stopniowo wodą i wyrabiając gładkie i miękkie ciasto. Przykryć miską odwróconą do góry dnem i pozostawić ciasto na 10 - 15 min aby "odpoczęło". 

Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części - 3 z nich trzymać okryte, a jedną rozwałkować cienko, wycinać szklanką koła, nadziewać dowolnym farszem, zlepiać pierogi. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. 

Pierogi wrzucać do gotującej się wody, gotować do momentu wypłynięcia.

Smacznego!

poniedziałek, 12 września 2011

Naleśniki z konfiturą


Składniki:

  • 13 naleśników
  • konfitura owocowa (u mnie z czarnej porzeczki i brzoskwiniowa)
  • śmietana
  • 2-3 łyżki oleju

Wykonanie:

Gotowe naleśniki posmarować konfiturą, zrolować. Rozgrzać trochę oleju na patelni, podsmażyć naleśniki z obu stron na złoto. Podawać w/g uznania - u mnie ze śmietaną.

Smacznego!








niedziela, 11 września 2011

Naleśniki przepis podstawowy


Składniki na 12 - 13 naleśników:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • *4 łyżki roztopionego masła, ale niekoniecznie

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski. Jaja roztrzepać widelcem w kubku. Do mąki dodać jaja, wodę, mleko, sól i ewentualnie masło, dokładnie wymieszać - można mikserem. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni - bez tłuszczu!

Tak gotowe naleśniki nadziewać zarówno "słodkim" jak i "słonym" nadzieniem :)

Smacznego!

Print