Składniki (ciasto o wymiarach 24 x 32 cm):
Ciasto:
- 1 jajo
- 60 g cukru
- 40 g margaryny
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
Masa serowa:
- 9 jaj (osobno białka i żółtka)
- ok. 280 g cukru
- 150 g rozpuszczonej margaryny
- 1 kg sera białego półtłustego (zmielonego 2- krotnie)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy
- szczypta soli
- ok. 100 g rodzynek
- *2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
W kubku roztrzepać jajo z cukrem. Margarynę rozpuścić. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać jajo z cukrem, margarynę i mleko, wyrobić ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać odrobinę mleka).
Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód równomiernie rozłożyć ciasto, po nakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 175 st. C przez 10 min. Odstawić do przestudzenia.
Przygotowanie masy serowej. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę. Ciągle mieszając dodawać po łyżce sera białego. Na koniec dokładnie wmieszać mąki i aromat. Białka ubić z solą na sztywną pianę, po czym delikatnie połączyć z masą serową. Na koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową.
Masę równomiernie rozłożyć na podpieczonym spodzie. Piec godzinę w temp. 175 st. C (piekłam z termoobiegiem, w trakcie pieczenia kiedy ciasto zaczęło łapać kolor, przykryłam od góry folią aluminiową).
Masę równomiernie rozłożyć na podpieczonym spodzie. Piec godzinę w temp. 175 st. C (piekłam z termoobiegiem, w trakcie pieczenia kiedy ciasto zaczęło łapać kolor, przykryłam od góry folią aluminiową).
Po upieczeniu wystudzić ciasto, polać polewą, ewentualnie ozdobić, schłodzić w lodówce.
* nie koniecznie
7 komentarzy:
Nie ma to jak sernik, pysznie wygląda
Ser, rodzynki, czekolada. Niczego więcej nie potrzebuję. Pycha :D
ale ładnie wygląda:)
podziel sie
Siaśka - zapraszam :)
Jak ja dawno nie jadłam sernika
Bajeczny i pięknie udekorowany!
Prześlij komentarz