Składniki na 8 rożków:
- 1 płat ciasta francuskiego - ok. 350 gr
- 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 100 g pieczarek
- 1 duża cebula
- czosnek granulowany
- 100 g sera żółtego (zetrzeć na tarce o grubych oczkach)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- roztrzepane jajo z łyżką wody do smarowania
Blat oprószyć mąką, rozłożyć ciasto francuskie - jeśli jest mrożone, ciasto wyjąć wcześniej, aby doszło do temp. pokojowej.
Z ciasta francuskiego wycinać trójkąty o dwóch różnych wymiarach, a mianowicie żeby te większe były ok. 2 cm szersze (w sumie 16 trójkątów o dwóch wymiarach). Na mniejszych trójkątach rozłożyć farsz warzywno - serowy, brzegi smarować roztrzepanym jajem, a następnie przykryć większym trójkątem, zlepiając boki.
Piekarnik rozgrzać do 220° C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rożki układać w małych odległościach od siebie, posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem i zrobić na wierzchu 3 nacięcia, w ten sposób powstają 3 rogi, które należy odchylić, ukazując wnętrze pieroga. Piec ok. 20 min - z termoobiegiem piekłam 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz