czwartek, 26 stycznia 2012

Rożki francuskie z nadzieniem warzywno - serowym


Składniki na 8 rożków:

  • 1 płat ciasta francuskiego - ok. 350 gr
  • 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 100 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • czosnek granulowany
  • 100 g sera żółtego (zetrzeć na tarce o grubych oczkach)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • roztrzepane jajo z łyżką wody do smarowania

Wykonanie:

Papryki umyć, oczyścić z pestek i pokroić w grubsze plastry. Pieczarki umyć, osuszyć, również pokroić w grubsze plastry. Z obu stron plastry warzyw posolić, oprószyć pieprzem i czosnkiem granulowanym. Podsmażyć na lekko natłuszczonej patelni z obu stron na rumiany kolor, zdjąć. Cebule obrać i pokroić w piórka, zeszklić na odrobinie oleju, zdjąć. Podsmażone papryki, pieczarki i cebulę odstawić do wystudzenia. Następnie warzywa pokroić w zapałki. Dodać starty ser żółty, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Blat oprószyć mąką, rozłożyć ciasto francuskie - jeśli jest mrożone, ciasto wyjąć wcześniej, aby doszło do temp. pokojowej.
Z ciasta francuskiego wycinać trójkąty o dwóch różnych wymiarach, a mianowicie żeby te większe były ok. 2 cm szersze (w sumie 16 trójkątów o dwóch wymiarach). Na mniejszych trójkątach rozłożyć farsz warzywno - serowy, brzegi smarować roztrzepanym jajem, a następnie przykryć większym trójkątem, zlepiając boki.

Piekarnik rozgrzać do 220° C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rożki układać w małych odległościach od siebie, posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem i zrobić na wierzchu 3 nacięcia, w ten sposób powstają 3 rogi, które należy odchylić, ukazując wnętrze pieroga. Piec ok. 20 min - z termoobiegiem piekłam 15 min.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Print