Składniki:
- 500 g brukselki
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 łyżka startego korzenia pietruszki
- mała cebulka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kucharek
- pieprz
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 - 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany
- koper, natka pietruszki
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, wstawić do gotowania. Gdy woda się zagotuje, dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kucharek, pieprz.
Brukselki umyć, ewentualnie obrać z pożółkłych listków, wrzucić do garnka. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę, dodać do zupy. Obrać marchew pokroić w kostkę, w talarki bądź w słupki, wrzucić do garnka wraz z pietruszką. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną.
Cebulkę posiekać w kosteczkę. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić cebulkę, po czym dodać do zupy.
Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. W między czasie mąkę dokładnie wymieszać z niewielką ilością wody, a następnie połączyć ze śmietaną. Wlać kilka łyżek zupy w celu zahartowania. Ciągle mieszając zupę, powoli wlać zawiesinę z mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, podgotować chwilę, ewentualnie doprawić do smaku vegetą w płynie.
Na koniec dodać koperek i natkę pietruszki, zestawić z ognia.
Smacznego!
Brukselki umyć, ewentualnie obrać z pożółkłych listków, wrzucić do garnka. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę, dodać do zupy. Obrać marchew pokroić w kostkę, w talarki bądź w słupki, wrzucić do garnka wraz z pietruszką. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną.
Cebulkę posiekać w kosteczkę. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić cebulkę, po czym dodać do zupy.
Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. W między czasie mąkę dokładnie wymieszać z niewielką ilością wody, a następnie połączyć ze śmietaną. Wlać kilka łyżek zupy w celu zahartowania. Ciągle mieszając zupę, powoli wlać zawiesinę z mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, podgotować chwilę, ewentualnie doprawić do smaku vegetą w płynie.
Na koniec dodać koperek i natkę pietruszki, zestawić z ognia.
Smacznego!
9 komentarzy:
jej! mam coraz większą ochotę na zupkę :D
Zjadlabym zaraz! Uwielbiam brukselke :)
lubie brukselke i zupke zjadlabym ze smakiem:)
Poproszę miseczkę zupy!:) Bardzo lubię brukselkę. Pychotka :).
Lubię brukselkę, więc chętnie taką zupką bym się ogrzała :)
co ja bym dała teraz za taką zupę...
zupa brukselkowa dla mnie brzmi bardzo, bardzo smacznie :)
Świetny i sposób na utylizację brukselki, a że mi zalega w lodówce to już wiem gdzie ona skończy ;]
Ale mi narobiłaś smaku na taką zupę.
Prześlij komentarz