Składniki na 8 bułek:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 4 g suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2/3 szkl. letniego mleka
- 1 roztrzepane jajo
- 2 łyżki roztopionego masła
- konfitura z czarnej porzeczki (w/g uznania)
- roztrzepane jajo do posmarowania
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, cukier, sól, wymieszać. Następnie wlać mleko i roztrzepane jajo, wyrobić ciasto. W między czasie wgnieść roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - w między czasie raz odgazować (uderzyć pięścią 2 razy).
Po tym czasie blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować konfiturę, zwinąć w rulon. pokroić na 8 części i każdą "skręcić" - formując w ten sposób "zakręconą" bułkę.
Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajem.
Piec w temp. 180° C przez ok. 15 min (piekłam z termoobiegiem). Upieczone drożdżówki polukrować.
Smacznego!
4 komentarze:
uwielbiam <3
O rany..ale mam smaka na takie bułeczki..
wsunęłabym kilka bez mrugnięcia okiem :)
Mrau! Drożdżowe, konfitura, i tak apetycznie zawinięte...są szanse na jedną? :>
Prześlij komentarz