Składniki (na 2 porcje):
- 4 jaja
- 4 duże pomidory
- 200 g szynki
- oregano
- 4 łyżki startego sera żółtego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Odciąć górną część pomidora aby móc wydrążyć miąższ, wnętrze posolić, posypać oregano i oprószyć pieprzem. Szynkę pokroić w paseczki, włożyć do pomidorów.
Rozgrzać piekarnik do 170-180 st.C. Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym (uprzednio naczynie wyłożyć papierem do pieczenia bądź folią aluminiową). Do każdego wbić jajo, posolić, popieprzyć i posypać żółtym serem. Piec w temp. 175° C przez ok. 15 min.
Przekąska ta doskonale pasuje na poranne śniadanie.
Smacznego!
4 komentarze:
Wow, jajek w pomidorach jeszcze nie jadłam, ale pomysłowe.
Oryginalny pomysł! Fajne połączenie smaków :)
Cały czas waham się, czy zrobić sobie takie śniadanie, bo obawiam się, że skórka nieładnie odejdzie od pomidora, a wtedy wiem, że tego nie tknę. Ale Tobie tak ładnie wyszły, że chyba w końcu się skuszę:)
Świetny pomysł!
Prześlij komentarz