Składniki (dla 3 osób):
Pierogi:
- ciasto na pierogi z połowy porcji
- 150 g sera białego półtłustego
- 1 cebula
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Ponadto:
- 100 g boczku
- 1 cebula
Wykonanie:
Ser biały drobno rozcisnąć widelcem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, odstawić.
Ugotowane ziemniaki rozgnieść tłuczkiem na pure, dodać ser biały i podsmażoną cebulą, wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
Wyrobić ciasto na pierogi. Rozwałkować i wycinać szklanką o szerszej średnicy koła. Nadziewać farszem i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia*.
Boczek pokroić w paseczki lub w kostkę, podsmażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do boczku, podsmażyć. Tak okraszonym boczkiem z cebulką polewać pierogi ruskie.
* do garnka z wodą można dodać kilka kropel oleju
Smacznego!
4 komentarze:
Ruskie to moja miłość. Uwielbiam. Jem polane skwarkami i z dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Pozdrawiam serdecznie!
Wspaniała propozycja na obiad! Miłego tygodnia!
Kamila - dziękuje i wzajemnie :)
pierożki!
Prześlij komentarz