Składniki (dla 2 - 3 osób):
- 0,5 kg ziemniaków
- 140 g mąki ziemniaczanej
- 80 g mąki pszennej (+ mąką do podsypania podczas wyrabiania ciasta)
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 200 g mięsa mielonego
- przyprawa do mięsa mielonego
- kucharek
- pieprz
- czosnek granulowany
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować do miękkości, odparować, rozgnieść tłuczkiem i odstawić do przestudzenia.
W między czasie przygotować farsz. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać trochę oleju na patelni, zrumienić cebulę. Dodać mięso mielone, wymieszać i całość podsmażyć. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, kucharkiem, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Następnie zdjąć z ognia, oprószyć natką pietruszki, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Do miski z ziemniakami, dodać obie mąki, wbić jajo i dodać sól, wyrobić ciasto.
Blat oprószyć mąką, z ciasta uformować grubszy wałek, pokroić mniej więcej na kawałki o równej wielkości. Z każdego kawałka formować w dłoni placuszek, nadziewać farszem, dokładnie zlepiać i formować kulkę.
Zagotować w garnku wodę z kilkoma łyżkami oleju i łyżką soli. Pyzy wrzucać do gotującej się wody, gotować ok. 8 min.
Podawać polane tłuszczem i posypane natką pietruszki.
2 komentarze:
Dawno nie jadłam, ale od jakiegoś czasu mnie kuszą, więc muszę zrobić :D Pycha.
No w tygodniu wypróbuje przepis:)))
Apetycznie wyglądają!!
Prześlij komentarz