Składniki na ok. 30 szt.:
- 340 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 jajo
- 200 g sera białego półtłustego
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka wódki
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać oba cukry i sól, wymieszać.
Do kubka wbić jajo, roztrzepać widelcem. Ser biały rozetrzeć widelcem w miseczce, dodać roztrzepane jajo, wymieszać.
Do miski z mąką, wlać rozpuszczone masło, wódkę i ekstrakt oraz przełożyć ser biały, wyrobić ciasto.
Następnie blat oprószyć mąką, ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na grubość ok. 4 mm, wycinać szklanką o szerszej średnicy koła i nakrętką w środku każdego koła wyciąć małe kółeczko.
Rozgrzać olej w garnku lub głębokiej patelni, smażyć obwarzanki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju odsączyć na ręczniku papierowym.
Po wystudzeniu obwarzanki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
1 komentarz:
pychotki:)
Prześlij komentarz