Składniki (dla 3 osób):
- 2 - 3 udka z kurczaka (skrzydełka)
- ćwiartka cebuli
- 2 marchewki
- 2 łyżki starkowanej pietruszki (korzeń)
- 3 plastry pora
- 1,5 l wody
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- łyżka kucharku (sól)
- wegeta w płynie do smaku
- pieprz
- natka pietruszki
- 200 g makaronu - penne, nitki (w/g uznania)
Wykonanie:
Wlać do garnka wodę, wstawić do gotowania. Gdy woda się zagotuje wrzucić kurczaka, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na średnim ogniu ok. 2 godz.
Marchew obrać, pokroić w słupki lub talarki. Pół godziny przed końcem gotowania wrzucić do garnka marchew razem z porem i starkowaną pietruszką. Cebulę pokroić aby uzyskać 2 - 3 półksiężyce, wrzucić do zupy, gotować do momentu aż warzywa zmiękną.
Przyprawić do smaku kucharkiem, wegetą w płynie i pieprzem.
Marchew obrać, pokroić w słupki lub talarki. Pół godziny przed końcem gotowania wrzucić do garnka marchew razem z porem i starkowaną pietruszką. Cebulę pokroić aby uzyskać 2 - 3 półksiężyce, wrzucić do zupy, gotować do momentu aż warzywa zmiękną.
Przyprawić do smaku kucharkiem, wegetą w płynie i pieprzem.
W między czasie ugotować makaron. Zagotować w garnku wodę z odrobiną soli i kilkoma kroplami oliwy. Do gotującej się wody wrzucić makaron, gotować w/g przepisu na opakowaniu od czasu do czasu mieszając, aby makaron nie przywarł do dna. Następnie makaron odcedzić.
Rosół podawać z ugotowanym makaronem, posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz