niedziela, 29 stycznia 2012

Sałatka z pora


Składniki (na 4 - 6 porcji):
  • 2-3 średniej wielkości pory (biała część warzywa)
  • 3-4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 jabłka słodko-winne
  • majonez
  • śmietana
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Pory umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż i pokroić w półksiężyce. Jaja obrać ze skorupek i pokroić w kostkę, wymieszać razem z porami. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd, starkować na tarce o dużych oczkach, dodać do miseczki z porem i jajkami.
Dodać po 2-3 łyżki majonezu i śmietany (w zależności od ilości uzyskanych składników). Doprawić solą i pieprzem do smaku.Wszystko dokładnie wymieszać.

Sałatka doskonale pasuje do pieczonego kurczaka bądź mięsa.

Smacznego!

1 komentarz:

Kamila pisze...

Bardzo lubię pora w sałatce, dawno nie robiłam nic z jego udziałem :)