- 250 g sera białego
- 8 g cukru waniliowego
- 40 g cukru
- 4 łyżki gęstej śmietany
- ciasto na pierogi z połowy porcji
- 4 łyżki roztopionego masła do polania pierogów
Wykonanie:
Przygotować nadzienie. Ser biały rozetrzeć dokładnie widelcem. Dodać cukier waniliowy, cukier i śmietanę, wymieszać.
Wyrobić ciasto na pierogi. Oprószyć blat mąką, rozwałkować ciasto i wycinać szklanką o szerszej średnicy koła. Nadziewać przygotowanym nadzieniem serowym i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie (można dodać do garnka kilka łyżek oleju) do momentu wypłynięcia.
Do rondelka wrzucić masło, rozpuścić, polać gotowe pierogi i posypać cukrem.
4 komentarze:
Smaka mam teraz na te pierogi :)
Zjadłabym z chęcią:) Pycha!
The best!
Pyszne są takie pierożki, ja zamiast śmietany dodaje do sera żółtko, pozdrawiam :-)
Prześlij komentarz