Składniki (na 3 porcje):
- 1 brokuł
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- mała cebulka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kucharek
- pieprz
- 1 - 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany
- koper
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, wstawić do gotowania. Gdy woda się zagotuje, dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kucharek, pieprz.
Brokuł podzielić na różyczki, umyć, wrzucić do garnka. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę, dodać do zupy. Obrać marchew pokroić w kostkę, w talarki bądź w słupki, wrzucić do garnka. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną.
Cebulkę posiekać w kosteczkę. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić cebulkę, po czym dodać do zupy.
W między czasie mąkę dokładnie wymieszać z niewielką ilością wody, a następnie połączyć ze śmietaną. Wlać kilka łyżek zupy w celu zahartowania. Ciągle mieszając zupę, powoli wlać zawiesinę z mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, podgotować chwilę, ewentualnie doprawić do smaku vegetą w płynie.
Na koniec dodać koperek, zestawić z ognia.
Smacznego!
Brokuł podzielić na różyczki, umyć, wrzucić do garnka. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę, dodać do zupy. Obrać marchew pokroić w kostkę, w talarki bądź w słupki, wrzucić do garnka. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną.
Cebulkę posiekać w kosteczkę. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić cebulkę, po czym dodać do zupy.
W między czasie mąkę dokładnie wymieszać z niewielką ilością wody, a następnie połączyć ze śmietaną. Wlać kilka łyżek zupy w celu zahartowania. Ciągle mieszając zupę, powoli wlać zawiesinę z mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, podgotować chwilę, ewentualnie doprawić do smaku vegetą w płynie.
Na koniec dodać koperek, zestawić z ognia.
Smacznego!
2 komentarze:
Apetyczna, a tak dawno jej nie jadłam!
zupka brokułowa brzmi smakowicie :)
Prześlij komentarz