Zawsze myślałam, że zrobienie ciasta francuskiego jest trudne, lecz okazuje się, że wcale tak nie jest.
Nie da się ukryć, że zrobienie tegoż ciasta jest czasochłonne, ale efekt końcowy.... powalający :)
...a co najważniejsze jest to sprawdzony przepis przez wiele osób, które to potwierdzają swoim komentarzem na blogu autorki, więc nie będziecie zawiedzeni... Polecam
Nie udało mi się zrobić zdjęć do każdego z poniższych kroków, jak to zostało zilustrowane u Dorotus - autorki przepisu Klik, ale postaram się to nadrobić przy następnej okazji, bo zamierzam zrobić jeszcze nie raz te ciasto :)
Składniki na ok. 1 kg płatów ciasta:
- 200 ml zimnej wody
- 1 łyżka miałkiej soli (proponuje 0,5)
- 500 g dobrej jakości masła o temp. pokojowej
- 150 g mąki krupczatki*
- 250 g mąki pszennej*
* użyłam 400 g mąki pszennej
Krok 1:
Wodę wlać do szklanki, dodać sól i wymieszać do jej rozpuszczenia. W rondelku roztopić na wolnym ogniu 75 gr masła. Mąki wsypać do miski, dodać posoloną wodę, roztopione masło i zagnieść ciasto.
Krok 2:
Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godz.
Krok 3:
Pozostałe masło (425 g) pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Utarte masło włożyć między 2 warstwy folii spożywczej bądź papieru do pieczenia. Rozwałkować na kwadrat grubości 2 cm i wstawić do lodówki.
Krok 4:
Ciasto wyjąć z lodówki. Blat oprószyć mąką, położyć ciasto i tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkować na kwadratowy placek grubości ok. 2 cm (lub cieniej), tak aby środek był grubszy niż boki. Na środku położyć schłodzone masło - tak aby rogi masła znajdowały się po środku boków ciasta.
Krok 5:
Rogi ciasta połączyć nad masłem - formując kopertę - i zlepić ciasto na złączeniach - aby nie wydostało się masło na zewnątrz podczas wałkowania.
Krok 6:
Ciasto z masłem (wewnątrz) rozwałkować na prostokąt długości 3 x większej niż szerokość.
Krok 7:
Krok 8:
Ciasto wyjąć z lodówki, obrócić o 90°, rozwałkować na prostokąt - tak jak w pkt. 6. Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto jeszcze 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godz. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej mąką, aby nie przywierało.
Ciasto przed pieczeniem rozwałkować na grubość ok. 3 - 5 mm - w zależności od upodobania. Piec w temp. 200 °C przez ok. 13 - 15 min.
Ciasto można również zamrozić - rozwałkować ciasto, zwinąć w papier do pieczenia i zamrozić.
Nie udało mi się zrobić tego ciasta jednego dnia, ponieważ po którymś z kolei wałkowaniu było już późno, więc dokończyłam je następnego dnia. Wg. opinii autorki nie ma to jednak wpływu na jakość ciasta :)
9 komentarzy:
Bardzo fajnie zrobiony poradnik :)
Poproszę porcyjkę, albo lepiej 2, takie najlepsze :)
ładnie wygląda:), też się do własnego francuskiego przymierzam
Super! Choć rzeczywiście ciasto nie jest trudne do wykonania, mi pewnie z racji wersji bez glutenu, po dwóch podejściach wyjść nie chciało ;(
Mimo to muszę jeszcze popróbować, bo efekt jest grzechu warty z pewnością!
www.natchniona.pl
ja nadal jestem na etapie "nie dam rady go zrobić" :) szacunek za samodzielne przygotowanie!
Kaś - najważniejsza jest cierpliwość :)
Też muszę zrobić :)
Gratuluję odwagi! Ja bym się chyba nie podjęła :)
Podziwiam,jak na amatorkę to super.Zresztą cały blog bardzo smakowity.Pozdrawiam Christopher
Prześlij komentarz