niedziela, 8 stycznia 2012

Jaja z szynką zapiekane w pomidorach


Składniki (na 2 porcje):
  • 4 jaja
  • 4 duże pomidory
  • 200 g szynki
  • oregano 
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Odciąć górną część pomidora aby móc wydrążyć miąższ, wnętrze posolić, posypać oregano i oprószyć pieprzem. Szynkę pokroić w paseczki, włożyć do pomidorów.

Rozgrzać piekarnik do 170-180 st.C. Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym (uprzednio naczynie wyłożyć papierem do pieczenia bądź folią aluminiową). Do każdego wbić jajo, posolić, popieprzyć i posypać żółtym serem. Piec w temp. 175° C przez ok. 15 min.

Przekąska ta doskonale pasuje na poranne śniadanie.

Smacznego!







4 komentarze:

Daria Anna pisze...

Wow, jajek w pomidorach jeszcze nie jadłam, ale pomysłowe.

Saratelka pisze...

Oryginalny pomysł! Fajne połączenie smaków :)

Ania pisze...

Cały czas waham się, czy zrobić sobie takie śniadanie, bo obawiam się, że skórka nieładnie odejdzie od pomidora, a wtedy wiem, że tego nie tknę. Ale Tobie tak ładnie wyszły, że chyba w końcu się skuszę:)

Russkaya pisze...

Świetny pomysł!