Składniki:
- 4 cytryny
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. wody
Wykonanie:
Cytryny sparzyć, wyszorować, osuszyć, podzielić na ćwiartki, oddzielając skórkę od owocu. Odkroić białą część i pokroić w paseczki.
Pokrojoną skórkę wrzucić do rondelka, zalać 1 szkl. wody i gotować 15 min, po czym odcedzić.
Do rondelka wlać pozostałą wodę, dodać cukier i gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie wrzucić paski cytryny i gotować na minimalnym ogniu do momentu, aż woda prawie cała wyparuje.
Rozłożyć paski cytryny na papierze do pieczenia do wyschnięcia na całą noc.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
8 komentarzy:
Przydałby się słoiczek :)
na pewno podjadałabym 'na surowo' ;)
prosto, szybko i pysznie:)
Ja jeszcze nie robiłam, chociaż planuję zawsze przed świętami
fajna :) ja co prawda wolę w syropie ale taka też się przydaje :)
bardzo smakowity dodatek:)
uwielbiam ja!
Pozdrawiam serdecznie ; )
no i teraz już na pewno taką zrobię :)
Prześlij komentarz