Przygotowanie tego chleba nie zajmuje wiele trudu i czasu, a efekt rewelacyjny - pyszny chlebek z chrupiącą skórką :)
Zachęcam do obejrzenia filmu, który pokazuje krok po kroku wykonanie tego chleba.
Polecam!
Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 szkl. wody niegazowanej
- mak, sezam, ziarna słonecznika
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i wlać wodę, wymieszać łyżką do połączenia się składników. Przykryć miskę i odstawić na 12 do 18 godzin (odstawiłam na noc).
Po tym czasie blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto (ciasto będzie miało klejącą konsystencję) i odgazować - złożyć 4 boki ciasta do środka, tak jak kopertę. Ciasto odwrócić zgięciami do dołu i odłożyć na ściereczkę obsypaną ziarnami. Wierzch ciasta również oprószyć ziarnami, przykryć ściereczką i pozostawić na 1 godz.
W tym czasie naczynie (wraz z przykrywką) odporne na wysoką temperaturę wstawić do piekarnika, nastawiając go na 250 st. C.
Po godzinie "leżakowania" ciasta, zdjąć przykrywkę naczynia, włożyć wyrośnięty chleb do naczynia, przykryć przykrywką i piec 30 min w temp. 230 st. C. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 10 min.
Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
7 komentarzy:
piękny bochen
chlebek wygląda fantastycznie, a skórka jest niesamowita
Idealny z chrupiąca skórką!
Zamarzyła mi się teraz taka pyszna kromeczka z masełkiem...
Piękny chleb, aż zgłodniałem :)
w ram raz na kolację :)
MMM chlebuś pięknie wygląda, zrobię zrobię na pewno, u mnie pachną bułeczki :)
Prześlij komentarz