Składniki na 2 pizze o śr. ok. 25 cm:
- 20 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 75 ml mleka
- 75 ml wody
- 300 g mąki
- sól do smaku
- 25 ml oleju
- olej do wysmarowania blachy
Wykonanie:
Drożdże zasypać cukrem i częścią ciepłego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu na 30 min.
Następnie do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej, wodę, pozostałe mleko oraz rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozprowadzić ciasto na wysmarowanej blasze. Można rozsmarować sos pomidorowy, rozłożyć dodatki w/g uznania.
Piec w temp. 200 st.C. ok. 20 min. Pod koniec pieczenia posypać startym serem żółtym.
Podawać z keczupem, sosem czosnkowym.
11 komentarzy:
nie ma to jak pyszna pizza! :))
pysznie wyszła!
Od tygodnia chodzi za mną pizza. Nie ma co, jutro kupuję drożdże ;)
kocham pizzę!!
Ale mi narobiłaś ochoty, pizza chodzi za mną juz od mięsiąca, ale zawsze mi coś wypadnie.
Powinnam już spać, a nie myśleć o jedzeniu, ale nie da się widząc takie pyszności:)
Ładnie wyglada, taka cieniutka :)
Właśnie odstawiłam ciasto do wyrośnięcia, zobaczymy czy będzie pyszna :)
Pizza wyszła naprawdę dobra, dawno nie jadłam tak smacznego ciasta, jednak radzę by dobrze je doprawić, ja tego nie zrobiłam.
Pozdrawiam!
Anonimowy - super! :)
Świetny przepis. Ciasto wyszło niemalże idealne. Osobiście też uwielbiam dużą ilość ser na pizzie, dlatego nie żałowałam go sobie, a mimo to ciasto nie ugięło się po jego ciężarem. Przepis zdecydowanie godny polecenia. :)
Prześlij komentarz