Składniki (dla 3 - 4 osób):
- 300 g mięsa mielonego
- 1 jajo
- 2 łyżki bułki tartej
- przyprawa do mięsa mielonego
- kucharek
- pieprz
- czosnek granulowany
- 50 g sera żółtego
- olej do smażenia
- mąka do obtaczania kotletów
Wykonanie:
Do mięsa mielonego wbić jajo, dodać bułkę tartą, oprószyć przyprawą do mięsa mielonego, czosnkiem granulowanym, kucharkiem i pieprzem, dokładnie wymieszać. Podzielić mięso na 6 części.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Kolejno każdą część rozklepywać w dłoni na placuszek, włożyć trochę sera żółtego i otulić mięsem, formując kotlet.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Kolejno każdą część rozklepywać w dłoni na placuszek, włożyć trochę sera żółtego i otulić mięsem, formując kotlet.
Rozgrzać olej na patelni. Kotlety obtoczyć z mące i smażyć na złoto.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
3 komentarze:
myślę, że to może zmienić moje podejśce do mielonych ;)
Serdecznie dziękuje za ten przepis. Mnie jak studentowi bez doświadczenia ciężko cokolowiek udaje się zjadalnego ugotować. Ale dzisiaj się udało. Poczęstowałem współlokatorów i im również smakowało. Tak więc wielkie dzięki! :)
Heretyk - cieszę się że smakowało :) Pozdrawiam
Prześlij komentarz