Inspiracja z bloga Bakarelli - klik
Składniki na 22 szt.:
Lizaki:
- 400 g suchego ciasta - użyłam czekoladowego
- 200 g kremu - użyłam kremu czekoladowego i konfitury (może być mascarpone)
- czekolada do obtoczenia - użyłam gorzkiej
Ponadto:
- kolorowe posypki, wiórki kokosowe, drobno posiekane: orzechy włoskie i migdały
- patyczki
Wykonanie:
Ciasto pokruszyć w misce, dodać krem i dokładnie wymieszać, tworząc zbitą kulę. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15 min.
Z ciasta uformować w miarę możliwości równe kulki - wyszło mi 22 szt. (ułożyłam je w pojemniku), po czym ponownie włożyć do zamrażalnika na 15 min.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (dodałam kilka łyżek mleka). Wyjąć kulki z zamrażalnika. Koniec każdego patyczka maczać w czekoladzie i wbijać w środek kulki. Cake pops układać patyczkami do góry w pojemniku i ponownie schłodzić przez 15 min.
Po tym czasie wyjąć Cake pops i maczać w rozpuszczonej czekoladzie, poczekać chwilę aż skapnie jej nadmiar, udekorować, wbijać w styropian.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
4 komentarze:
Ciekawy pomysł :). Smakowicie wyglądają.
piękne i bardzo oryginalne ;) Z posypkami wyszły idealnie!!
bajecznie wyglądają
Przepiękne! Widziałam już coś takiego i za każdym razem się zachwycam :D
Weronika (www.natchniona.pl)
Prześlij komentarz