Składniki:
Ciasto:
- niecałe 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g masła
- 1/4 szkl. cukru
- 3 małe jaja
- 2 jabłka
Kruszonka:
- 25 g masła
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy (8 g)
Wykonanie:
Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodać mąkę, budyń i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy łyżki.
Małą tortownicę o średnicy ok.15 - 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Jabłka umyć, oczyścić z gniazd i pokroić w talarki. Ułożyć na wierzchu ciasta owoce i posypać kruszonką (wymieszać wszystkie składniki).
Piec w temp. 160 st. C przez pół godz, następnie temp. podwyższyć do 170 st. C i piec kolejne 30 min, do tzw. suchego patyczka.
2 komentarze:
ta kruszonka jest taka kusząca:)
ciasto wygląda pysznie, kocham ciasta z jabłkami
pozdrawiam:)
Prześlij komentarz