Składniki:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru pudru z wanilią
- 3 łyżki cukru
- 200 g jogurtu greckiego
- olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać, odstawić.
Do głębokiej miski wbić jaja, wsypać oba cukry, roztrzepać widelcem, wlać jogurt, ponownie roztrzepać. Masę jogurtowo-jajeczną wlać do miski z suchymi składnikami, wyrobić ciasto.
Blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 - 1,5 cm. Szklanką wycinać koła, w każdym kole mniejszą nakrętką wyciąć kółeczka. Oponki układać na blacie oprószonym mąką.
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzać olej. Smażyć oponki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju odsączyć na ręczniku papierowym.
Oponki można polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Smacznego!
3 komentarze:
To już mamy tłusty czwartek ? ;)
I jak tu iść na dietę,skoro tutaj takie smaczności.Pozdrawiam Christopher
kaczodajnia.blogspot.com - a no nie, ale jakoś naszła ochota :D pozdrawiam!
Prześlij komentarz